Daca esti un fermier experimentat, probabil ca vei citi din curiozitate aceste randuri, sa afli daca a aparut ceva nou in legatura cu obtinerea unui siloz de calitate superioara.
Daca insa esti la inceput de drum in acest domeniu, acest articol te poate ajuta cu informatii despre cum poti face siloz foarte bun.
Este esential sa ai cunostinte pentru a face siloz, insa dupa ce il ai, este si mai important cum alegi sa il protejezi.
Furajul insilozat este rezultatul unui proces de fermentatie acida a unor plante umede sau partial uscate, intr-un mediu anaerob.
Prin siloz ai substante nutritive, pe care le poti folosi si iarna pentru animalele tale.
Plantele trebuie sa fie intr-o stare fiziologica optima in momentul recoltarii, astfel incat pierderile de substante nutritive sa fie cat mai reduse.
Un siloz de calitate presupune ca bucatile mari de plante sa fie in cantitati cat de mici, de preferat sub 1%, bucatile medii sa nu depaseasca 10%.
Trebuie sa tasezi aria foarte meticulos, astfel incat sa ramana cat mai putine bucati medii si cat mai putin aer in siloz.
Ai grija sa nu fie pamant in siloz, deoarece prezenta acestuia poate pune in pericol calitatea silozului de conservat.
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a avea siloz de calitate superioara?
- sa iti alegi un teren bun si fertil pentru cultura silozului
- sa ai seminte de calitate
- recoltezi in perioada optima, in functie de planta
- tocatura sa fie de 2cm
- sa faci insilozarea cat mai rapid dupa recoltare:
- Porumbul, taiteii de sfecla si borhotul de fructe se insilozeaza usor
- Gramineele ofilite, verzi si frunzele de sfecla au un nivel mediu de insilozare
- Gramineele verzi recoltate devreme, trifoiul rosu, leguminoasele, lucerna se insilozeaza dificil
- Furajele cu pamant si cele ude se insilozeaza foarte greu
- Trebuie sa folosesti materiale corespunzatoare dupa insilozare, ca sa protejeze silozul.