Ce legatura au problemele picioarelor cu productia de lapte la vaci? Ei bine, durerea, daca aceasta exista, afecteaza nu doar starea vacii, ci si randamentul sau lucrurile ce privesc productia de lapte. Prin urmare, ingrijirea corecta si mai ales la intervale regulate de timp a copitelor este de fapt o necesitate, pentru sanatatea vacii si implicit pentru ca fermierul sa previna situatii mai complicate ce il afecteaza mai tarziu prin costuri sporite si randament scazut la productia de lapte a efectivelor de vaci.
Pe principiul preventiei in loc de cel al tratarii, studiile arata ca acolo unde ongloanele nu au fost bine ingrijite, situatia se poate complica si genera costuri majore pentru fermier.
!!! De preferat ca fermierii sa colaboreze cu personal specializat, cu podotehnisti. Vorbim despre tehnica si cunoasterea etapelor pentru curatarea si intretinerea corespunzatoare a ongloanelor. In plus, acest procedeu nu trebuie sa streseze animalul. !!!
Fazele necesare pentru aceasta sarcina implica adesea 5 sau 6 etape. Sunt absolut necesare anumite produse, mare parte din acestea fiind disponibile in cadrul magazinului nostru. Super Farm Land va pune la dispozitie o intreaga categorie destinata exclusiv intretinerii ongloanelor.
Selectii de instrumente si produse profesionale includ discuri late, clesti, bandaj, foarfece, cutite special si pile, precum si spray-uri si solutii pentru dezinfectat. De asemenea, kituri complete pentru a prepara adeziv perfect pentru lipirea protezei pe unghia sanatoasa sunt disponibile spre vanzare.
Daca se constata ca exista deja rana, leziuni ulcerate, se va recurge la masurile necesare pentru tratare. Pentru a proteja zona pot fi aplicate la final si papuci din cauciuc, care sa mentina rana bandajata si siguram ferita de umiditatea podelei.
Preventie
Regula numarul unu pentru ca vacila sa nu aiba probleme podale consta in abordarea constanta a intretinetii ongloanelor. In plus, suprafetele unde vacile isi petrec timpul trebuie sa fie curate, dezinfectate constant.
De regula de doua ori pe an este de preferat a asigura intretinerea minutioasa a ongloanelor. Se vor evita astfel ulceratiile. Totusi, drept preventie, orice fermier ar trebui sa tina cont de achizitii de produse mereu la indemana, asa cum sunt spre exemplu tincturile si bandajele, ce pot accelera vindecarea leziunilor.
De asemenea, conform specialistilor, miscarea suficienta per zi mentine vascularizarea corecta a copitelor vacilor. Spatiul acestora trebuie sa fie unul optim incat vaca sa poata deci sa faca miscare zilnic.